donderdag 7 maart 2019. 20:15 uur

 

 

Dostojevski Kwartet & Dirk Luijmes

 

 

 

 

 

 

Een avond waarop het harmonium centraal staat, dat is op z’n minst uitzonderlijk te noemen. De Boheemse componist Antonín Dvořák, wereldberoemd geworden door zijn symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’, speelde altviool in een strijkkwartet met goede vrienden. De cellist van het clubje, Josef Srb-Debrnov, had een harmonium in zijn appartement staan en aangezien Dvořák ook een uitstekend organist was componeerde hij zijn ‘Bagatellen’ voor de unieke bezetting van 2 violen, harmonium en cello, waarbij hij dus zelf de harmoniumpartij voor zijn rekening nam. Ook zijn landgenoot Leoš Janáček componeerde zijn pianocyclus ‘Op een overwoekerd pad’ aanvankelijk voor harmonium. Vandaag bieden wij u de zeldzame kans om deze fantastische muziek nou eens in de oorspronkelijke bezetting te horen.

De stukken worden uitgevoerd door het piepjonge Dostojevski Kwartet, dat nog studeert aan de Nederlandse Strijkkwartetacademie, en Dirk Luijmes, naar onze mening de beste harmoniumspeler die we in Nederland hebben.

Dostojevski Kwartet.  Charlotte Basalo Vázquez & Julia Kleinsmann, viool, Lisa Eggen, altviool en Emma Kroon, cello, m.m.v. Dirk Luijmes, harmonium.

Programma: o.m. Ervín Schulhoff (Strijkkwartet no 2), Leoš Janáček (Op een overwoekerd pad) en Antonín Dvořák (Bagatellen opus 47)

 

Toegang: € 18,50 (jeugd € 2,50) (inclusief programmaboekje en pauzedrankje)